Dr. Nicolas Schmitnek, az Európai Unió Munkaügyi és Szociális Jogokért felelős biztosának videóüzenete a Magyar Társadalmi Fórum III. Tanácskozásához

Dr. Nicolas Schmit videóüzenetének nyersfordítása:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Örömömre szolgál, hogy az „Európa jövője és szociális dimenziói” című webináriumon köszönthetem Önöket. Pontosan két hét múlva Porto-ban fontos csúcstalálkozóra kerül sor.

Sokkal szociálisabb Európára van szükségünk, mert:

1.) az európai állampolgárok ezt várják el. Az Eurobarometer felmérése szerint az EU-ban és Magyarországon 10-ből 9 állampolgár a szociális kérdéseket személyesen fontosnak tartja. A megkérdezettek közül a magyarok 70%-a szerint a szociális jogok hiánya most komoly gondot okoz. Ez az arány az EU átlagánál magasabb érték.

2.) A pandémia az európai szolidaritás értékeinek és az európai erényeknek újragondolására irányította a figyelmet. Miközben a válsággal  küzdünk és a helyreállítási intézkedések felé mozdulunk el, ezeket a tanulságokat szem előtt kell tartanunk. A gazdasági és szociális dimenziónak „kéz a kézben” kell együtt haladni. Cselekvésünk középpontjában a szociális jogok pillére áll.

Amennyiben a zöld és a digitális átmenet a szociális jogok rovására történik, elveszítjük az európai állampolgárok támogatását.Az új hosszú távú költségvetés és helyreállítási tervben 1.8 milliárd EUR áll rendelkezésre. Ez a EU költségvetési történetében a legnagyobb beruházási csomag.

Szeretném világossá tenni Önök előtt, hogy a nemzeti helyreállítási tervekben a szociális beruházások kiemelkedő helyet foglalnak el.

A  Bizottság ez év márciusában elfogadta a szociális jogok európai pillérének akciótervét. A cselekvési terv a szociális pillér 20 alapelvének megvalósítását tűzte ki. Feladatunk most az, hogy az elvektől a cselekvés irányába forduljunk. A 2030-ig szóló akcióterv EU szinten három célkitűzést tartalmaz:

2030-ra el kell érni, hogy a 20-64 korú népesség legalább 74%-a foglalkoztatott legyen. Prioritást élvez a munkanélküliség csökkentése. A nők és a férfiak közötti munkanélküliségi olló zárása ugyancsak kiemelten fontos. Az összes felnőtt legalább 60%-át évente képezni kell. A versenyképesség kulcskérdése az emberekbe való befektetés és a szakképzés.

2030-ig minimum 15 millió fővel csökkenteni kell a szegénységi kockázatnak kitett, vagy a társadalmi kirekesztettségben lévők számát.  A Bizottság a gyermekszegénység kezelését garancia nyújtása mellett kiemelten fontosnak tartja.

A cselekvési terv felkéri az Európai Tanácsot, hogy hagyja jóvá ezeket a célkitűzéseket  és ösztönözze a tagállamokat, hogy nemzeti szinten  összhangban a közös célkitűzésekkel jelölje ki saját célkitűzéseit.

Az EU-nak nemcsak szorosabb gazdasági, hanem szorosabb szociális konvergenciára van szüksége. Éppen ezért a megfelelő minimálbérek és a kollektív alkuképesség egyaránt fontos. A szociálpolitika területén a nemzeti kompetenciák ugyancsak kiemelkedőek. A szociális pillér megteremtése a szociálpolitikai aktorok részéről minden szinten kollektív cselekvést feltételez az összes munkaerőpiaci oktatás területén.

Az Önök elkötelezettsége és konkrét akcióik sokat számítanak egy igazságosabb, befogadóbb és rugalmasabb Európa létrehozásában.

Számítok az Önök támogatására és kívánok eredményes tanácskozást!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük